MENÜ
İzmir 20°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Küresel kapitalizm ve insanlığın krizi
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
9 Mart 2024 Cumartesi

Küresel kapitalizm ve insanlığın krizi

“William I. Robinson bu özenli ve bilgilendirici çalışmasında, daha önceki çalışmalarında ortaya koyduğu küresel kapitalizm teorisini daha da ileriye taşıyarak, bu teoriyi insanlık tarihinin benzeri görülmemiş bir anında, kararların insan onuruna yakışır bir şekilde hayatta kalma olasılığını doğrudan etkilediği ciddi krizlere uyguluyor. Geliştirdiği perspektif çok değerli, kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve dikkatle analiz edilmiş, son derece önemli konuları ele alıyor.” Noam Chomsky,  Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

Ustamız Chomsky’den bu alıntıyı yapmamın nedeni Ayrıntı Yayınları’nın California Üniversitesi sosyoloji profesörü, yazar William I. Robinson’un “Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi” adlı kitabını Türkiye’deki okurlarla buluşturmuş olması.

Küresel kapitalizmin etkileri üzerindeki odağını genişleten Robinson, dünyanın içinde bulunduğu krizi çok yönlü bir yaklaşımla ve kapsamlı bir analizle ele almış.

Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi, milyarlarca insanın onurlu bir şekilde hayatta kalma olasılığını tehdit eden; büyüklüğü, küresel erişimi, ekolojik bozulmayla toplumsal kötüleşmenin boyutları ve şiddet araçlarının ölçeği bakımından eşi görülmedik bir küresel krizle karşı karşıya olduğumuzu gözler önüne seriyor.

Ayrıntı Yayınları’nın İnceleme Dizisi kapsamında yayımlanan Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi’ni dilimize Akın Emre Pilgir çevirmiş.

Bu heyecan verici yeni çalışma, birden fazla yönüyle, ekonomik, politik, toplumsal, ekolojik, askeri ve kültürel boyutlarıyla küresel kapitalizmin krizini özgün ve kışkırtıcı bir şekilde ifşa etmektedir. Küreselleşme üzerine daha önceki çalışmalarını geliştiren William I. Robinson, yeni küresel kapitalizmin doğasını, küreselleşmiş bir üretim ve finans sisteminin yükselişini, ulus-ötesi kapitalist sınıfı ve ulus-ötesi devleti ele almakta; bizi kriz halinde ve kontrolden çıkmış küresel kapitalist sistemin patlamaya hazır çelişkilerini sınırlamayı amaçlayan küresel bir polis devletinin yükselişine karşı uyarmaktadır. Robinson, farklı toplumsal ve politik güçlerin krize nasıl yanıtlar ve alternatif gelecek senaryoları getirdiğini keşfederek kitabı sonlandırmaktadır.

Biz de bu kitabı tanıtırken Jerry Harris’ten bir metinle karşılayalım: “Küresel kapitalizm ve ulus ötesi kapitalist sınıf teorisi konusunda en önde gelen düşünürlerden biri olan Robinson’un yeni çalışması meydan okuyan türden ve son derece önemli… Aslında bu çalışma, çağdaş kapitalizmi anlamak isteyen ve gezegenimizin kaderiyle ilgilenen herkes için temel bir okuma niteliğinde. ”

***

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KÜLTÜRÜ REHBERİ YAYINLANDI

Uzun yıllar beraber gazetecilik mesleğine emek verdiğim sevgili arkadaşım ve kurumsal iletişim uzmanı Sezen Özsavrangil Ünüvar’ın bir kitabından haberdar oldum.  Sezen’in “Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurum Kültürü Olmadan Asla!” kitabı bugün size tanıtacağım ikinci kitap.

Sürdürülebilirlik kavramı tüm dünyanın ana gündemlerinden biri haline gelirken Türkiye’de kurum kültürü ve kurumsal sürdürülebilirlik kavramlarının birbiri üzerindeki rolüne yönelik ilk çalışma yayınlandı. Kurumsal iletişim uzmanı ve Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Araştırmaları Doktora Programı öğrencisi Sezen Özsavrangil Ünüvar’ın, danışmanları Prof. Dr. Beril Akıncı Vural ve Doç. Dr. Gül Coşkun Değirmen ile hazırladığı “Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurum Kültürü Olmadan Asla!” kitabı okurla buluştu.

Nobel Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabın sürdürülebilirlik kültürünün kurumların tüm kademeleri tarafından benimsenmesi ve güçlü bir sürdürülebilirlik kültürü yaratmak adına önemli bir rehber niteliği taşıdığını belirten Sezen Ünüvar, “Bir kültür yaratmadan yapılacak hiçbir çalışmanın kurumun tümü tarafından özümsenmesi mümkün değildir. Bu nedenle güçlü bir sürdürülebilirlik kültürü yaratmak artık rekabet avantajına giden yolun da önemli bir anahtarıdır. Söz konusu iki alanı birleştiren ilk çalışma olması açısından literatüre de katkıda bulunan kitabın çalışma alanına katkıda bulunacağına inanıyoruz” diyor.  

Tebrikler Sezen… Devamını bekliyoruz…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz