MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Örgütün kantarı
Fatih YAPAR
YAZARLAR
8 Ocak 2018 Pazartesi

Örgütün kantarı

Sadece İzmir’in değil CHP Genel Merkezi’nin de sonucunu çok yakından takip ettiği İzmir İl Kongresi tamamlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ağırlığını milletvekillerinin oluşturduğu “muhalif duruşa” rağmen çıkarttığı aday Deniz Yücel, ipi göğüsledi.

Hem de öyle az bir farkla da değil!

Kimilerine göre 15-20 oy farkın olacağı, kazanılsa bile yönetimin ve kurultay delegasyonunun ciddi çizik yiyebileceği dile getiriliyordu. Üstüne Alaattin Yüksel’in seçildiği il kongresindeki küçük fark da örnek gösteriliyordu.

Çünkü Yüksel, Kocaoğlu’nun adayı Yücel’in listesinde fiziken olsa bile yaşananları gerekçe göstererek “ruhen” yoktu!

Gerçek olan şuydu ki rakip Utku Gümrükçü’nün siyasi deneyimi, alan hakimiyeti ve hitabeti Yücel’in çok daha önündeydi.

Fakat bir benzerlik vardı ki o da dikkat çekiciydi. Genç ve dinamik iki siyasetçi parti içinde aynı ekiptendi ve uzun yıllardır birlikte çalışıyorlardı. Ve seçim sürecinde hiç birbirlerine karşı kırıcı laf söylemediler.

Başkan Kocaoğlu’nun usta bir manevrayla “hiç yıpranmamış, genç bir isim” önerisiyle ortaya attığı ismin karşısında kimler yoktu ki!

Adayın şahsına bir şey söylemese de “yöntem” üzerinden Kocaoğlu’nu eleştiren Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın birçok sözü gündeme geldi. Yine Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger salonda çıkan kavgadaki “aktif rolüyle” tavrını apaçık belli etti. Parti Okulu Eğitmeni eşi Tülay Bayır ile birlikte günlerdir sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanyayı kamuoyuna açıklamalarla “zenginleştiren” Milletvekili Tacettin Bayır da aynı saftaydı.

Eski İl Başkanları Rıfat Nalbantoğlu, Kemal Karataş, Bedri Serter, İlçe Başkanları Bayraklı -Cemalettin Alper, Konak -Mehmet Şakir Başak, Bayındır-Hüseyin Behzat Aydilek, Seferihisar-İsmail Yetişkin, Çeşme -Ekrem Oran, Karaburun-Bülent Çumçum,  Eski Belediye Başkanları Karabağlar-Sıtkı Kürüm, Konak-Ahmet Sarışın ve daha birçok isim…

Tabi ki en başta Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ!

İlçe delege seçimlerinden itibaren Kocaoğlu-Alaattin Yüksel ekibiyle “ittifak” mesajları veren Karabağ,  2012 yılında Ali Engin’in seçildiği kongrede uygulamak istediği “pazarlık” yöntemi bu kez gerçekleşmeyince bizzat Kocaoğlu’nun karşısında çalıştı. 2014 yerel seçimlerine giden yolculukta yaptığı akıllı hamle ile ikinci dönemi garantileyerek Kocaoğlu’nun olası gazabından kendini sıyıran Karabağ’ın yeni dönemde durumunun ne olacağı bilinmez ama bilinen tek gerçek var. O da Karabağ’ın bundan sonra da seçimlere gidilen süreçte kazanan iradenin her zaman karşısında yer alacağı konusu!

Kongrenin ince ayrıntıları, isim isim meselenin analiz edilmesine girmeye gerek de yok. Gerçek olan şu ki Kocaoğlu’nun kellesini ortaya koyduğu bu seçimden zaferle ayrıldığıdır!

Bu zaferin kazanıldığı ilk dakikalarda başkanın açıklamaları da ileriki dönemde yaşanacakları aslında ifade etmeye yetiyor. Kocaoğlu’nun, “Mümkün olduğu kadar grupçuluğu,  ekipçiliği,  adamcılığı bu partinin gündeminden çıkartacağız. Parti nerde;  biz orada… Doğru nerede biz orda olacağız” sözleri fiili olarak olası hamlelerin “zamana yayılacağına” işaret ediyor. Çünkü bazı kesimler Kocaoğlu’nun tavrının devam etmesini, hemen operasyonları başlatarak örgütteki kırılmayı daha da derinleştirmesini umut ediyor!

2019 seçimlerine gidilen süreçte önemli bir virajı sağlam-emin adımlarla dönen Kocaoğlu’nu yeni bir süreç daha bekliyor. Altı oklu CHP’nin İzmir’deki önemli koltuğunu, yönetimini teslim ettiği genç isimlere “ağabeylik” yapmak.

En baştan itibaren “uzlaşı adayı” aramak için turlayan, örgütün tüm kademelerinin nabzını yoklayan Kocaoğlu’nun “belediye başkanları delege olmasın” kararı zaten süreçte tartışılan belediye başkanlarının durumunu biraz olsun rahatlatmıştı. Bu durumu ciddi anlamda kendisine güç olarak kabul eden başkanın, ilçelerden gelecek önerileri arttırma hamlesi kongre salonundaki sonuca da yansıdı. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un önerisiyle alındığını öğrendiğim bu kritik hamlenin ayrıca koltuklarda oturanlara da yeni dönemler için örnek olması gerekiyor.

Kongrede elbette listeler üzerinden genel haritayı okumak da mümkün. Çıkan sonuçlara göre imza atan delegelerin sayısının bazı ilçelerde çıkan sonuçlarla uyuşmadığı da bilinen bir gerçek. Salonda, “şu kadar kişiyle desteğimiz sizedir” diyen birçok ilçe temsilcisi belirgin bir şekilde de ortaya çıkmış durumda.

Kurultay delege listesinde aralarında ilçe başkanlarından Tire -Hakan Şenoyar, Bergama- Mehmet Ecevit Canbaz, Aliağa-Özcan Durmaz, Balçova Aygül Eryılmaz, Menemen-Hürol Taklak, Beydağ-Feridun Yılmazlar, Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak, Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Perihan Yardımcı ile yönetimdeki Ömer Berk Gönençer, Adnan Alabay ve Sedredil Coşkuner’in “kazanan ata oynamak” formülüyle her iki listede yer alması da dikkat çeken unsunlar arasında yer aldı.

Bir şey daha var; o da parti örgütünün kantarı!

Kantara çıkan kaç kilo olduğunu, örgüte ne verdiğini, kendisine nasıl bakıldığını açıkça sonuçlardan görebiliyor.

Ne diyelim?

Sonuç herkese hayırlı olsun…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Partili selamı
 9 Ocak 2018 Salı 17:13
Genel başkan yardımcısı kongrede partiliyi tekme tokat dövüyor. Başka söze ne hacet.
 hürmüz
 9 Ocak 2018 Salı 10:38
sayın yapar yazınızın içerik olarak büyük bölümü doğru.örneğin karşıyaka çok şiddetli bölünerek gücünü hissewttirememiştir.bu da ilçe başkanının ne kadar acemi ve iş bilmez olduğunu göstermştir.sayın yazar h.karabağ son kozunu oynamış ve siyaseten ve bld başkanı olarak izmirde artık yok hükmündedir.hiçbir gücü yoktur ve olmayacaktır.bayraklıda hasana rağmen delege olmadığı halde seçime bağımsız giren hasanın korumasını kardeşi bir ilki gerçekleştirmiş ve il disiplin kuruluna seçilmiştir.hasanın bütün baskılarına rağmen.insanlar artık genç beyinler istiyor.çitft taraflı oyunayanlara gelince onlar seçildiler ama iktidar olamazlar.çünkü onlara kimse güvenmez.aziz bey partinin tüm fitnecilerinle boğuştu ve başardı herhalde izmir azizdir aziz kalacak.iyi günler dilerim.bagımsız tarafsız ve izmirin en çok okunan gazetesi.
 İzmirli
 9 Ocak 2018 Salı 08:14
Bu CHP den bi cacık olmaz.Aziz Müdahaleyi kesmeli.Delegelere baskıyla oy verdiriliyor.Bunu Tüm belediye başkanları yapıyor.
 Kesin ihraç olmalı
 9 Ocak 2018 Salı 02:17
Koskoca genel başkan yardımcısı Erdal Aksünger acil bir şekilde genel merkez disiplin kuruluna acil sevk edilmesi ve partiden geri dönmeksizin ihraç edilmesi lazım güzelim kongreyi darma dağın ettti tüm kamera görüntüleri izlenmeli yumruklar tekmeler hakaretler küfürler tehditler yapan bir vekil istemiyoruz İzmir örgütüne ve partimize çok büyük saygısızlık yapmıştır bu affedilemez tüm İzmir Erdal Aksünger i konuşuyor
 Kardeşim
 9 Ocak 2018 Salı 01:00
Uzun zamandır delegeler sessizce ilçelerin içerideki ikili oynayanlarınca yerleşti fark o.zaten yapılanı göremeyen siyasetçi siyaseti bıraksın . Bakın parti ile işim Yok ama Karşıyakada ilçelerden delegeye ne gerek aklınızda bulunsun KArşıyaka Belediye Başkanını şimdiden ben biliyorum da ilgili siyasiler bilmiyor görürsünüz bu yorumu şaklayın aday Bostanlı’dan ilçelerden gelme bu kongre ile Türkiye demokrasiyi yerleştirdi.Ya salonun tamamı eski tamamı Reisi kendi arkadaşı olmayan CHP li belediyeye giremiyor.
 H.Camlıca
 8 Ocak 2018 Pazartesi 22:11
Aziz Kocaoğlu örgütü dizayn etmeyi bırakmadıkça bu Chp den hiç birşey olmaz. Küçük olsun bizim olsun mantığının önüne geçmedikçe hiç bir şekilde muvaffak olamaz. Birde bu delegasyon çoğunluğun değil güçlü olanların temsil edildiği bir sistem. Bununda kalması lazım. Bütün üyelerin katılımıyla büyükşehir belediye başkan adaylığı ön seçimi yapılsa Aziz in hiç şansı yok bunu kendiside biliyor bu çırpınış o yüzden zaten. İl yönetimini bu dizayn ederse böyle bir ihtimalin önüne geçeciğini düşünüyor.
 İzmirli
 8 Ocak 2018 Pazartesi 19:19
Alaattin Yüksel 286 gram gelmiş kantarda.
 Demokrasi analizi
 8 Ocak 2018 Pazartesi 19:07
Sonucu şöyle okuyorum; ama öyle ama böyle Chp bu işi beceriyor, birden çok aday çıkıyor delegenin dolayısıyla partililerin istediği oluyor.Her yarışta kazanan ve kaybeden olacaktır.Diğer siyasi partilere de örnek olmasını dilerim.Zaman zaman sinirler gerilebilir ama genel başkanın iki dudağı arasından tek listeli seçim bence demokrasi olmuyor.Onu savunanların gönlünden geçende o değil ama partilerinin kabuğunu kıramıyorlar.Biad ayrı şeydir demokrasi ayrı şey.
 Partili
 8 Ocak 2018 Pazartesi 17:41
Balçova belediye Başkanı Çalkaya çaycısını il Yöneticisi yaptığını niye yazmıyorsunuz.13 Delegesi deniz yücele imza verip yarısını utkunun Listesi’nde il yönetimine ve kurultay delegeliğine aday soktuğunu niye yazmıyorsunuz.bumu hak hukuk adalet
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz