MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yas, Çipras ve Werz!
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
26 Ocak 2015 Pazartesi

Yas, Çipras ve Werz!

Milletçe ve de devletçe 92 yaşındaki Suudi Kral’ın ölümünün şokunu atlatmaya çalışıyoruz. 56 yurttaşımızı aramızdan alan Hatay Reyhanlı saldırısından sonra (hiçbir şey olmamış gibi) ‘önceden planlanmış’ Amerika turuna çıkıp, Başkan Obama ile yağmur altında şemsiye pozu veren Reis-i Cumhurumuz, Suudi Kralı’nın ölümünü haber alır almaz Afrika turunu yarıda kesip cenazesinde saf tuttu. Türkiye’de de bayraklar yarıya indirildi. Bırakın çalgılı, çengili eğlenceyi tiyatroların bile perdesi indirildi. Şahsen benim de üzüntüden birkaç gündür elim klavyeye gitmedi! O denli yani… Şahsi serveti 18 milyar doları bulan, ‘astığı astık, kestiği kestik’ bir kralın bile gün gelip ölebileceği gerçeğiyle bir kez daha yüzleştik haşmetmeaplarının sayelerinde...
Malum insan hafızası… Nisyan ile malul…
Mal da yalan mülk de yalan…
‘Var biraz da sen oyalan…’
diyen Yunus’u hatırladık.
İşin latifesi bir yana, TÜRGEV’e 100 milyon dolar bağış yapan Suudi Kralı’nın ardından ilan edilen yası Bilal kadar içselleştirmemiz mümkün değildi belki. Lakin yaşlı kralın Yunus’u hatırlatması bile kâfiydi benim için. Ayrıca ne derler bilirsiniz.
Kral öldü. Yaşasın yeni kral!
Bir yanda ölümüyle milyonları yasa boğan Arabistan’ın 92 yaşındaki kralı…
Öbür yanda Yunan halkının sandıktan çıkardığı 41 yaşındaki başbakan Çipras…
Türkiye için peş peşe gelen iki kritik/önemli haber…
Diyeceksiniz ki, ne var bunda?
Biri eceliyle gitti öteki milli iradenin tezahürü…
Bizi neden ırgalasın? Irgalamaz olur mu efendim.
Pek çok açıdan ırgalar hem de! Malum biriyle sınırsal ötekiyle tarihsel/dini ilişkimiz mevcut.
Suudi’lerin yeni kralının Türkiye’ye nasıl baktığı, Körfez sermayesinin gerektiğinde hükümetin imdadına yetişip yetişmeyeceği…
O nedenle ben Erdoğan’ın apar topar cenazeye koşup, ülkesinde yas ilan etmesini sadece TÜRGEV’e yapılan bağışla ilişkilendirmiyorum. Duygusal bir süreç yaşadığını bilsem de ‘Tamamen duygusal’ bulmuyorum. 
Yunanistan’a gelince…
Bırakın merkez sağcıların iflasını…
Bırakın sosyalist/komünist ideolojinin iktidarını…

Dolarla ithalat yapıp, euro ile tahsilat yapan Türk sanayicisi, ihracatçısı için bile Syriza’nın iktidarı kritik öneme sahip. En azından kısa vadede… Euro’da yaşanacak dalgalanmalar ihracatçıyı derinden etkiliyor. Kaldı ki solun Yunan halkı için umut olması da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir olgudur.

Meseleyi uluslararası ilişkilere indirgedik madem… Devam edelim.
Hürriyet Gazetesi’nde Cansu Çamlıbel imzalı bir röportaja takıldım bugün... Son yıllarda okuduğum en doyurucu söyleşilerden biriydi. Amerikan düşünce kuruluşu Certer For Amerikan Progress’in temsilcilerinden Micheal Werz’di Çamlıbel’in röportaj konuğu. 
Obama henüz başkan adayı iken Obama taraftarları Demokratlar tarafından kurulan ve kısa adı CAP olan think-tank kuruluşunun temsilcisi Wertz, Türkiye-Amerika ilişkisinin son durumunu çok net bir şekilde ortaya koymuş.
Werz gibi Amerikan hükümetine bölgeyle ilgili raporlar sunan başka bir değişle ABD’nin dış politikasına rota çizen bir uzmanın bu denli net konuşmasına da şaşırdım ama asıl şaşkınlığı ilişkilerin boyutunu gördükten sonra yaşadım. Hatta bir parça ürktüm desem yeri…
İki ülkenin ilişkisini ‘eskimiş bir evliliğe’ benzeten Wertz, Türk hükümetine yönelik çok ağır ithamlarla bulunuyor.
Neler söylemiyor ki;
IŞİD’le mücadele ediyormuş gibi yapmak… 
Hatta El Nusra üzerinden IŞİD’e destek vermek…
İki ülke arasındaki mahrem görüşmeleri açık etmek…
Bu görüşmelerin tutanaklarını çarpıtmak…
Ve sürekli olarak Anti Amerikan ve Anti Batı söylemlerinde bulunmak...

Yeni Türkiye’nin son süreçte İran ve Rusya gibi yeni aktörlerle dans ettiği süreçte Eski Türkiye’nin stratejik ortağı ABD’nin tutumu bu kadarla sınırlı değil.

Çok kritik bir tespitte bulunuyor Werz…
Diyor ki; Obama’dan sonra başkan kim olursa olsun. ABD yönetimi Türkiye’ye karşı daha sert olacak. Zira Türkiye’de güveni zedeleyen 3 önemli olay yaşandı.
Birinci deneyim Gezi Parkı protestolarıydı. İstanbul’un göbeğindeki son derece meşru, demokratik ve kontrol edilebilir bir protesto, hükümetin olan biteni okuyamamasından ve polisi ölümlere neden olacak daha fazla öfkeyi provoke edecek şekilde kullanması nedeniyle kontrolden çıktı. Gezi’ye gösterilen tepki, insanların 10 yıldan fazla süredir seçimle iş başına gelen ve Türk toplumunun önemli bölümlerinin desteğine sahip olan bir hükümetin bir sosyal gerçekliği neden bu kadar yanlış yorumladığını sorgulamasına neden oldu.
İkinci olay ise Musul oldu. Şehrin düşeceğine ilişkin bariz emareler vardı, hatta Musul Valisi açıkça uyarılar da yapıyordu. O zaman Dışişleri Bakanı olan Davutoğlu, Musul Başkonsolosu Yılmaz’ın kaçırılmasından sadece bir gün önce Türk diplomatların güvende olduğunda ısrar etti. Durumun Türk yetkililer tarafından bu kadar yanlış okunması endişe verici. Bütün bunlar Türkiye’nin Kuzey Irak’ta olup bitenlerle ilgili kaliteli istihbarat toplama kapasitesine dair soru işaretlerine neden oldu.
Üçüncü siyasi referans noktası ise Kobani’dir. IŞİD önemli bir hedef haline getirdiği için stratejik bir önem kazanan bir Kürt şehrinden bahsediyoruz. Dahası Kobani, sadece Suriye ve Irak’taki değil Türkiye’deki Kürtler için de siyaseten kritik bir anlamı var. Türkiye’nin kendi içindeki barış süreci belki de ilk kez öncelikli olarak dış dinamikler tarafından yönlendirilirken Türk hükümeti sadece seyirci kaldı ve Kobani’yi kurban etmeye hazır bir görüntü verdi.

Daha ne desin…
Fethullah Gülen’i iade sorusuna, ‘İade edileceğini sanmıyorum’ diye yanıt veren Werz, sonuç itibariyle, ABD ve Batı ile ilişkiler açısından Türkiye’nin nerede olduğunun fotoğrafını çok net bir şekilde çiziyor. Ve bu fotoğraf, uluslararası destek, ekonomik ve de siyasi istikrar açısından hiç de umut vaat eden bir manzara vaat etmiyor.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 28 Ocak 2015 Çarşamba 08:36
Tutan bir analizinizi görmedim henüz.
 m.y.
 27 Ocak 2015 Salı 17:05
akıl küpü, muhakeme yapamıyor. abd.ile türkiye suriye politikasında aynı görüşte değil. abd. esatla devam etmeyi kabul etmiş durumda. türkiye ile aynı görüşteler mi hala?Türk seçmeni eğer cumhuriyet ve demokrasiyi bırakıp, ortadoğu diktatörlüğüne geçmek istiyorsa AKP. ye oy vermeye devam eder.bu akp. değil tayyip siyasetidir ve herşeye kendi karar vermek istiyor, tek adam yönetimi.tayyipin istediği başkanlık değil, diktatörlük.
 Vefa
 27 Ocak 2015 Salı 14:21
Görülerinize katılıyorum..Yüz milyon dolar veren biri için elbette yas ilan edilecektir. Paranın vefası tabi..
 Akıl Küpü
 27 Ocak 2015 Salı 12:33
Argümanlar çok sığlaştı artık...Sandıkta deviremiyoruz ekomomik kriz çıkacak, açılım süreci sekteye uğrayacak, Abd devirecek vss.. Hiçbiri olmayacak sadece Suriye politikası bile Abd Türkiiye uyumunu gösterir zaman zaman fikir ayrılıkları olur bunlar aşılır.... Siz şimdi asıl Çipras'ın düşüşünü izleyin, tembel üretmeyen bir ülke mızıkçılık yapınca ne oluyor onu görün... İbret olsun diye dünyaya çok ağır bir darbe vuracaklar... Putin kredi notuyla darbe yedi ve yemeye devam edecek... Türk halkı ise önce sağına Rusya sonra soluna Yunan bakıp oyunu Ak Partiye verecek... Muhalefet ise Arap kralına niye yas tuttuk diye konuşacak İngiltere nin de aynı yası tuttuğunu bunun nedenlerini kavrayamadan.. Savaş enerji için ...Saraylar, güç gösterileri,16 devlet , Afrika ziyaretleri bunun bir parçası artık büyük resmi bi görün ya... 3. paylaşım mücadelesi başladı hala normal zamanlarmış gibi hareket edemez ve düşünemeyiz.... Neyseki hükümet durumun farkında... Siz hala Yılmaz Özdil okumaya devam edin...
 hulya
 27 Ocak 2015 Salı 12:22
ayyy ne kadar kötü,şimdi ABD bize küserse ya da boş ol deyip nikahı bozarsa ne yapacağız??? vallahi ABD hayranı ve onun ağzından çıkanı ülkesinin gerçeklerine ve menfaatlerine değişenler düşünsün.
 
 27 Ocak 2015 Salı 12:00
Bunlar söylenen ve bilinen şeyler. Bilinmeyenlere yönelik iddialar daha farklı. Fransız istihbaratı ile çekişen CIA'in Suriyede kaçırdığı fransız gazeteci ve diplomatların MiT tarafından kurtarılması sonrasında CIA'in Türk konsolosluğuna operasyon yaptığı iddiası gibi. Ferguson olaylarında Fransız istihbaratının parmağının olduğu iddiası gibi. Afrika ülkelerinin paylaşımı konusunda Fransa ile ABD'nin kapışmasının son Paris saldırıları ile zirveye ulaştığı iddiası gibi. Çok bilge ABD'linin röportajında beceriksiz istihbaratımızın Kuzey Irakta kaçırılan konsolosluk çalışanlarını ve diplomatlarını nasıl kurtardığından da bahsediyor mu? Hani kendilerinin kurtaramayıp ölümüne sebep oldukları gazeteci ve vatandaşlarına yaptıkları operasyonlar gibi.
 Işık Dikicigil
 27 Ocak 2015 Salı 09:50
1 - YUNANİSTAN'IN YENİ BLOKU BREZİLYA ARJANTİN VENEZUELLA OLMUŞTUR. 2. İŞİD'E DESTEK VERİP, KOBANİ'Yİ PKK ELE GEÇİRİNCE BARZANİ TÜRKİYE YE DEĞİL, AKP YE TEŞEKKÜR ETMELİ. ÇÜNKÜ ÖNCE İŞİD'E HER TÜRLÜ LOJİSTİĞİ VERECEK SONRA PEŞMERGENİN TÜRK TOPRAKLARINDAN GEÇMESİNE İZİN VERECEKSİN BU KAYPAK DIŞ POLİTİKA DIR. 3- ABD AKP NİN NE OLDUĞUNU TÜRK HALKINDAN VE HATTA KENDİ SEÇMENİNDEN DAHA İYİ BİLİR.
 Mustafa Y
 26 Ocak 2015 Pazartesi 18:26
gezi olaylarına maalesef sizde öğle baktınız, şimdi abd.li yetkili söyleyince mi kıymete biniyor.hükğmer zaten "darbe" girişimi diye diline doladı ve hafızasından çıkmıyor.bu bir demokratik karşı gelmeydi.ancak wertz in, obamadan sonra gelecek başkanın bile türkiye ye bakıi açısının ne olacağı konusu ,türkiyenin batı dünyasından ve değerlerinden kopuşunu ve islam coğrafyasına ve değerlerine saplanması en önemli yaındır ve AKP.nin "yeni türkiye" söylemide tam bunu işaret etmektedir.
 Öz Bucalı
 26 Ocak 2015 Pazartesi 16:39
Yüreğine kalemine sağlık.Çok güzel bir yazı olmuş.Umarım ki bu yazıyı herkes okur ve gereken dersleri çıkarır.Saygılar.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz