MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
‘Yeni plaka’ kulisi… İzmir bölünüyor mu?
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
15 Haziran 2023 Perşembe

‘Yeni plaka’ kulisi… İzmir bölünüyor mu?

Genel seçim bitti, gözler artık yerel seçimde…

9 aylık süreç Türk siyasetinde çok şeylere gebe olacağı kesin…

CHP’de değişim rüzgarları, İYİ Parti’de yeni dönem rotasının belirleneceği süreçte muhalefet kendi iç işleri ile uğraşırken Cumhur İttifakı genel seçimdeki zaferini yerel seçimle taçlandırmak için çalışmalarına başlamış durumda… Muhalefetin ise işi İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya gibi büyükşehirlerde ittifak dışında kazanabilmesi zor görünüyor.

Bu işin bir yanı…

Türkiye’de iktidarlar yerelde ve ya genelde seçim kazanmak adına çeşitli yöntemler uygularlar. Bunlar garabet biçimde de olsa uygulanır. Örneğin Adnan Menderes, 1954 seçimlerinde Kırşehir’in tercihini Cumhuriyetçi Millet Partisi’nden yana yapmasına kızıp Kırşehir’i Ankara’ya bağlanarak tam bir garabet örneği sergilenmişti. Sonrasında ise bu hatadan dönülmüş oldu.

Yine İzmir’de 2008 yılında değişen kanun ile Konak’tan Karabağlar, Karşıyaka ve Bornova’dan Bayraklı ilçeleri çıkarılmıştı. Strateji, AK Parti’nin oy potansiyelinin yüksek olduğu mahalleler belirlenerek buradan merkezde iki ilçeyi kazanmaktı. Ama tutmadı, ters tepti. İki ilçede de hiçbir seçimde AK Parti galip gelemedi.

Geçtiğimiz günlerde MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür" şeklindeki açıklamasıyla il olmayı bekleyen ilçeler yeniden gündeme geldi.

Konunun yerel seçimin hemen öncesinde gelmesi ise dikkat çekici… İktidarın planı belki de galip gelemediği ve oy potansiyelinin yüksek olduğu yerleri bölerek Karabağlar ve Bayraklı örneğinde kendi iktidar alanlarını pekala yaratmak istiyor olabilir.

Yerel seçimde ittifak dışında CHP’nin kendi oyu ile alabileceği iki büyükşehir bulunuyor: İzmir ve Aydın… Diğer kentlerde ittifak dışında seçim kazanması zor görünüyor.

KÜÇÜK MENDERES, NAZİLLİ'Yİ REDDETMİŞTİ
İlçelerin il olma isteği konusu hep bir gündem olmuştu. Ancak Nazilli'nin il olması konusu hiç bu kadar gündem olmamıştı.

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın İYİ Parti’den AK Parti’ye geçmesinin ardından Nazilli’nin il olacağı konusu gündeme gelmişti. Nazilli’ye Aydın’ın doğusundaki ilçelerin yanı sıra Kiraz, Beydağ, Ödemiş’in de bağlanması konusuna ise İzmir ilçeleri soğuk bakmıştı. Havzadaki tüm ilçelerin belediye başkanları havzada ayrı bir il kurulmasın konusuna sıcak baktıklarını da açıklamışlardı.

7 İLÇEDEN, AYRI BİR BÜYÜKŞEHİR
Bahçeli’nin açıklamasının ardından ise 100 yeni il konusuyla ilgili hareketlilik yaşanmaya başladığı kulislere yansıdı. Kent merkezinden istenen oyu almakta zorlanan Cumhur İttifakı’nın havzadaki iki ilçede iktidar olması ve Selçuk dışındaki diğer ilçelerde oy oranlarının yakınlığı sebebiyle  Küçük Menderes Havzası’nda bulunan Ödemiş, Tire, Bayındır, Torbalı, Selçuk, Kiraz ve Beydağ’ın ayrı bir büyükşehir belediyesi olarak tasarlanabileceği biçimde düşüncelerin oluştuğu kaydedildi.

Diğer yandan havzadaki önemli belediye başkanlarının İzmir’den ayrı il olma konusuna sıcak bakması da süreci hızlandırabilecek bir etmen olarak yorumlanıyor. Kent merkezine uzaklık, havzanın sorunlarının ortak olması ve toprak birlikteliğinin bulunması sebebiyle de ayrı bir büyükşehir tasarımı üzerinden bir biçim de havzadaki bürokrasiden de karşılık buluyor.

Kulislere kent merkezine 90 kilometre uzaklıkta olan bölgelerin bir çatı altında toplanabileceğinin konuşulduğu ancak bu durumun halen taslak biçimde olduğu ve kilometre hesabının büyütülebileceği de yansımış durumda…

GÖZLER BAKIRÇAY'DA!
Diğer yandan Bakırçay Havzası’nda bulunan Bergama, Kınık, Dikili, Aliağa ve Foça’nın ayrılarak ayrı bir il statüsüne çevrilmesi de konuşuluyor. Bu ilçelere Balıkesir’den İvrindi ve Savaştepe ile Manisa’dan Soma’nın eklenerek Bergama merkezli yeni bir büyükşehir statülü kent oluşturma düşüncesinin olduğu da kaydediliyor.

Burada önemli olan vatandaşın ne diyeceği? Kendisini doğma büyüme İzmirli olarak gören on binlerce vatandaşın böylesi bir karara içi nasıl siner bilmiyoruz. Bunlar yaşanılarak öğrenilecek hikayelerdir. Bu sahiplene de bilinir, Bayraklı ve Karabağlar’daki gibi ters de tepebilir.

Eğer ki böyle bir karar alınacak ise karar alıcıların iç dinamikleri çok iyi değerlendirmeleri ve halkın nabzını çok iyi tutmaları gerekiyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 izmirli
 19 Haziran 2023 Pazartesi 16:25
AKp izmiri hayırsız evlat olarak görüyor bırakılacak miras olarak düşünüyor o yüzden hiçbir şey yapmıyor yatırım yok.
 Lombak
 19 Haziran 2023 Pazartesi 10:05
35,5 plaka hayal. Ya 83 ya da 84. Belki de 100.
 Cumhuriyetli
 18 Haziran 2023 Pazar 23:31
göz teppelinin biri demiş ki Karşıyaka il olamaz .Olur yavrum olurrr ;) Karşıyaka 35,5 senin inadına olur. Ama şanslısın %83 CHP olduğu için İL yapmazlar.
 Cumhuriyetli
 18 Haziran 2023 Pazar 23:29
Karşıyaka şehir olsun Bergama çiğli menemen aliağa dikili hepsi bağlansın Karşıyakaya harika olurdu.yapmazlar. ya da Karşıyaka tek başına il olsun %83 CHP bu da mümkün değil.yapmazlar. onların derdi izmirden ilçe koparmak buda bergamada var kafa kafaya giden yerlerden yeni bir şehir düşünebilirler aliağa dikili vb ilçeleri bağlayarak. Ancak akp izmirde biraz aktif olarak kazanma şansı var aslında.ama tavrı hiç değişmiyor.izmiri umursamıyor. şu halde bile %33 aldı chp %55 aldı çok fark yok. Eğer bergama il olursa AKP bir daha izmiri alamaz zaten.bu kabul etmiş olur.
 Alen doğu gencer
 18 Haziran 2023 Pazar 18:52
Hükümet izmiri bölmeyi göze alamaz. daha önce merkez ilçelerde bölünme yaptılar ve sonuçları kendileri için daha vahim oldu. ayrıca geçmiş yıllarda menderes ve torbalı belediyeleri iken tekrardan CHP ye geçti. genel seçimlerde millet ittifakı bergama da bile önde çıktı. bunun sonuçları oluyor bu sebeple bölünme gibi bir şey olmaz. Bazı şehirlerin dinamikleri ile oynamamak lazım. izmir de bunların en başında geliyor. bakın izmir 2023 yılında yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştir. en yakın rakibine 500milyon dolar fark attı. bunu TL ye vurursanız yaklaşık 12milyar TL lik bir rakam ortaya çıkar. bu fark nasıl ortaya çıktı sanıyorsunuz? izmir lojistik açıdan çok değerli . teknik olarak istanbuldan bile fazla lojistik avantajları var. bu sebeple bir çok firma merkezini izmire taşıdı. 5 yıl içinde 2 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor. bu düzen bozulupta izmiri bölelim demek AKP açısından intihar olur.
 Lombak
 18 Haziran 2023 Pazar 13:15
Bence İstanbul 6'ya Ankara ve İzmir 3'e bölünmeli.
 Şerafettin Zeyrek
 18 Haziran 2023 Pazar 12:37
artı birçok iş bilgisayardan veya internetten oluyor. Yeni illere gerek yok. hatta azaltacaksınız. devlet hantallaşıyor. giderler artıyor. hele Bahçelinin tutarsızlıklarına şaşıyorum. İstanbulu yitirdiklerinde suçu Muhtarlara atmıştı ve muhtarlıkların kaldırılmasını istemişti. Şimdi devletin kadrolarını şişiriyor. kendi ceplerinden gitse paralar, var olanları da kapatırlar.
 Pınarbaşılı
 16 Haziran 2023 Cuma 10:49
Merkez ilçe Bornova'ya uzaklığı ve hizmet eksikliği nedeniyle,Pınarbaşı ve çevre Mahalleleri 30 yıldır ilçe olmak için bekliyor, her siyasetçi söz verdi fakat adım atmadı...şimdi bu hakkın teslim edilmesini bekliyor Pınarbaşı halkı...
 Bölücü AKP
 16 Haziran 2023 Cuma 09:52
Biz azıcık mali destek istesek bölücü oluruz ama AK paşaların bir Eyalet kurmadığı kalmış... Bari eyalet kursaydınız!!!!
 tuna
 15 Haziran 2023 Perşembe 22:24
karsıyaka il olamaz goztepe olur karsıyaka olamaz yaptırmayız
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz