MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünyayı birleştirecek güç
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
15 Temmuz 2019 Pazartesi

Dünyayı birleştirecek güç

“Seyahat etmeyi seviyorum!” diyerek başlamış sözlerine Mark Maloney… Rotary’de 1 Temmuz tarihi dönemin miladıdır. Uluslararası Başkan da, Guvernör dediğimiz Bölge Başkanları da, kulüp başkanları da aynı gün değişir. Mark Daniel Maloney, 2019’da görev alıp 2020’de görevi tamamlayacak olan Dünya Başkanı….

Başkan şöyle devam ediyor: New York'taki John F. Kennedy Uluslararası Havaalanında beklerken, eşim ve ben insanları izlemek için yürüyüşe çıktık. Terminalin bir ucundan diğerine gittik ve geri döndük, her kapıya, her varış noktasına, her bir insan grubunu uçuşlarını bekliyorduk.

“Her kapı kendi insanlık adasıydı”.

Maloney durumu hemen Rotary ile karşılaştırmış: Yürüyüşümüze başladığımızda şöyle düşündüm: “Bütün bu farklı insanlar, bütün bu farklı ülkeler, hepsi bir arada. Bu Rotary gibi!” Ama geçitten sonra bir şey farkettim. Hiç deRotary gibi değildi. Çünkü o nehirdeki herkes bir adaya doğru gidiyordu.  Taipei'ye giden insanlar birbirleriyle konuşuyor olabilirler, ancak Kahire ya da Lagos'a giden insanlarla konuşmuyorlardı.

Rotary, farklılıklarımız arasında birbirimize derin ve anlamlı bir şekilde bağlanmamızı sağlıyor. Bizi, asla tanımayacağımız, tahmin ettiğimizden daha çok bize benzeyen insanlarla birleştirir. Bizi topluma, mesleki fırsatlara ve yardımımıza ihtiyaç duyan insanlara bağlar.

Uluslararası Başkan, “Rotary'de hiçbirimiz bir ada değiliz” diyor.  Ancak herkesin bir arada Rotary olabileceğine inanıyor ve “kim olursak olalım, nereliyiz, hangi dilde konuşursak konuşalım, takip ettiğimiz gelenekler içinde hepimiz birbirimize bağlıyız” diye de ekliyor…

1 Temmuz günü Türkiye’de de Bölge Başkanları değişti ve yeni guvernörler Nezih Bayındır, M. Hakan Karaalioğlu ve Fatih Akçiçekilk iş olarak 1000’den fazla Rotary’e gönül vermiş insanla beraber Anıtkabir’de Büyük Atatürk’ün huzuruna çıktı.

Bölge guvernörlerinin, Anıt Kabir şeref defterine yazıkları metinde vurgulananlar önemliydi:

“Geçmişimize sahip çıkarak, kendinden önce hizmet ilkesiyle hem toplumumuz hem de insanlık için çalışmalarımız sürdüreceğiz. Yorulmak nedir bilmeden ve dinlenmeyi hiç düşünmeden bugüne kadar ülkemizin bize verdiklerini ona geri vermek için yola çıkıyoruz. Bu hizmetlerimizi bizlere gösterdiğin ve daima yolumuzu aydınlatacak olan ilke ve inkılaplarından ödün vermeden ve “Rotary Dünyayı Birleştirir” diyerek yapacağız.

Hiçbir dil, din ve ırk ayrımı yapmadan ülkemizde ve dünyada birleştirici olmaya özen göstereceğiz. Bunu gerçekleştirebilmemizdeki en önemli unsurumuz “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözleriniz olacaktır.

Emanetinizi yeni nesillere, bizden sonrakilere teslim etmek için düşündüklerimizin, söylediklerimizin ve yaptıklarımızın daima gerçeğe uygun, daima adil, iyi niyet ve dostluklar sağlayarak ülkemiz ve tüm insanlık için yararlı olmasına çalışacağız…”

***

2020 yılı hem Uluslararası Rotary açısından hem de Türkiye açısından önemli bir yıl.2020'de Birleşmiş Milletler 75. kuruluş yıldönümünü ve barışı sağlama misyonunu kutlayacak. Rotary, ABD’nin 1945’te San Francisco konferansında delegasyonuna danışman olarak hizmet vermeye davet ettiği 42 kuruluştan biriydi ve bu da Birleşmiş Milletler’in tüzüğünde sürekli olarak bulunmasına yol açtı.

Yıllar boyunca, Rotary, dünyadaki insani sorunları ele almak için Birleşmiş Milletler ile birlikte çalıştı. Bugün Rotary, BM'nin sivil toplum kuruluşlarına sunduğu en yüksek danışma statüsüne sahip

Başkan MarkMaloney, “Rotary, başka hiçbir organizasyonun eşleştiremeyeceği bir şey sunuyor: dünyanın her yerinden insanların bir hizmet ve barış ruhuyla bağlantı kurmalarını ve bu amaca yönelik anlamlı adımlar atmalarını sağlayan mevcut bir altyapı” diyor son röportajlarından birinde…

***

Ve 23 Nisan 2020 … Ulusal Egemenliğimizin 100. Yılı.. TBMM’nin 100. Yaş günü…

Rotaryenler şunu çok iyi bilir ve tekrarlarlar: Türkiye’nin uyanışının simgesi olan 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla bağımsız ve güçlü ülkemizin de temelleri atılmıştır. Böylelikle, halkımız için yeni ve aydınlık bir dönem başlamıştır. 

Türkiye’deki Rotaryenler, Rotaraktörler ve İnteraktörler de 23 Nisan’ı mükemmel şekilde kutlamaya hazırlanıyor…
 

Rotary’debu yeni dönem de yepyeni heyecanlar yaratarak başladı. Ne güzel.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 17 Temmuz 2019 Çarşamba 22:59
"Barış gönüllülerim" benim!?
 Osman Baykent
 16 Temmuz 2019 Salı 13:21
Nedim Bey; Rotarylerin Turgutlu'daki insanlara okuma yazma öğretme konusundaki başarısını görünce kendilerine yakıştırılan lafların iftira olduğuna gördüm. Turgutlu'daki gibi işler heryerde oluyrmu bilemiyorum ama
 Lombak
 16 Temmuz 2019 Salı 01:06
İsrail'e hizmetin Cumhuriyetle ilgisini kurmak güç gibi... Değil mi?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz