MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
24 Ocak 2018 Çarşamba

İzmir-İN

“Seveceğin bir iş seçersen yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın.

                                                                                Konfüçyüs

 

İzmir- İN’ in ilk yazısında yazmıştım. İzmir’ de ne gördüysem, ne tattıysam, ne yakaladıysam… Yazacağım diye.

İşte bu doğrultuda yollarımız Sahne Tozu Tiyatrosu ile kesişti. Sahne Tozu Tiyatrosu 2005 yılında Çağlar İşgören tarafından İzmir Buca’ da ilk başta cep tiyatrosu olarak kuruldu ve sanat danışmanlığını da Haldun Dormen yapıyor. Bu yıl 13. Yaşını kutlayan tiyatro da pek çok oyunu, çok iyi oyuncu performansları ile izleyebilirsiniz. Ben geçtiğimiz hafta Sahne Tozu Tiyatrosu’ nda “Kamp 17” isimli oyunu izledim ve gerçekten oyunu çok sevdim, oyuncuların performansını çok beğendim, izleyici katılım yoğunluğuna da bayıldım… Oyun öncesi Çağlar Bey ile tanışma şansım oldu ve Sahne Tozu Tiyatrosu’ nu daha yakından tanımak adına minik bir röportaj da yaptım.

Soru ve yanıtları aşağıda göreceksiniz.

Ama ondan önce size şahane bir haberim var!

Sahne Tozu Tiyatrosu, İzpek Yapı’ nın katkılarıyla bundan böyle her Perşembe (28 Haziran’ a kadar) herkes tiyatroya gidebilsin, izleyebilsin, hatta daha önce tiyatroya hiç gidememiş olanlar da gidebilsin diye ücretsiz oyunlar sahneleyecek. Herkes tiyatroya gidebilsin diye çevre köylerden ve ilçelerden otobüsler kaldırılacak.

Çağlar Bey ve ekibi daha önce de böyle bir etkinliği hayata geçirmek istemiş, ancak o dönemlerde sponsor bulamadıklarından bahsetti. Malum şehir tiyatrolarının birçok etkinliği hayata geçirebilmeleri için sponsor bulmaları şart. Neyse ki Sahne Tozu Tiyatrosu’ nun bu projesinde imdada İzpek Yapı yetişmiş. İzpek Yapı’ nın katkılarıyla, Sahne Tozu Tiyatrosu’ nda 28 Haziran’ a kadar her Perşembe ücretsiz tiyatro var ve kaçırmayınnnnnn!

Bu şehirde yaşayan ve tiyatroya gitmeyi çok seven biri olarak Sahne Tozu Tiyatrosu’ na emeklerinden dolayı, İzpek Yapı’ ya da desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum ve böyle anlamlı projelerin her daim olmasını diliyorum.

Bu arada Çağlar İşgören’ in en büyük hayali Türkiye’ nin Broadway’ i İzmir olsun istiyor, bende bu dileğe dua ederek ortak oluyorum.

Beni kırmadıkları ve İzmir- İN’ e konuk oldukları için çok teşekkür ediyorum.

İşte Sorular ve Cevaplar:

  • Çağlar İşgören' i ve bu yıl 13. yaşını kutlayan Sahne Tozu Tiyatrosu' nu tanıyabilir miyiz?

 

Çağlar İşgören tiyatroyu seven, İzmir’de doğmuş, İzmir’de yaşayıp büyümüş biri. Hayatına tiyatro ile devam etmek isteyen, elinden geldiği kadar insanlarla paylaşmayı seven ve öğrenmeye açık biri. Aydınlık, uygarlık, çağdaşlık gibi unsurları hayatında hep var etmeye çalışan biri. Tiyatroyu geliştirmeye yönelik, tiyatro sanatını anlamaya yönelik bir şekilde hayatını devam ettirip, yedi yirmi dört tiyatro ile yatıp kalkan, tiyatro sanatının dünyada keşfedilmemiş bir elmas olduğunu düşünen biridir Çağlar İşgören.

Sahne Tozu Tiyatrosu ise böyle birinin prensiplerinde yaratılmış ve kurulmuştur. Yıllardan beri Çağlar İşgören ve on bir kişilik ana kadrosuyla daima ileriye bakan, adım atan, bıkmadan usanmadan çalışan, birbirini seven ve sayan o on bir kişi ile güçlerini birleştirmiş bir şekilde tiyatro sanatına ve halka hizmet veren bir tiyatrodur. Sahne Tozu Tiyatrosu’nun Actor Club ve Yeni Aktörler gibi alt ekipleri vardır. Sahne Tozu Tiyatrosu dünden bugüne birçok ilki başarmış, nice ilkleri başarmak için mücadele eden bir tiyatrodur. Halkın kendine ait hissettiği İzmir’deki ender yapılardan biridir Sahne Tozu Tiyatrosu. İzmir’in tiyatrosudur, Türkiye’nin tiyatrosudur, dünyanın tiyatrosudur. Misyonu, vizyonu, kuralları, prensipleri vardır.

 

  •  13 yılda neler oldu? (oyunlar- eğitimler- projeler)

 

İzmir’e bir cep tiyatrosu kazandırılarak başlandı. 13 yılda birçok sahne oldu, birçok öğrenci eğitim aldı, birçok oyun sahneye kondu. Arkadaşlıklar, dostluklar elde edildi. Bilgi paylaşıldı, sevgi paylaşıldı. 13 yılda Sahne Tozu Tiyatrosu Avrupa’nın en fazla sahnelerine sahip olan özel tiyatrosu haline geldi. Türkiye’de en iyi tiyatro eğitimi veren on tiyatro okulu arasına girdi. Actor Club kuruldu, Yeni Aktörler oluşturuldu. Nişantaşı’nda bir şube açtı. Usta tiyatrocuları tiyatro severler ile buluşturdu. Şimdi Almanya Köln’de bir şube açıyor. Ayrıca Sahne Tozu Tiyatrosu uzun metraj bir film çekti. Yeni projeleri ile büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

 

  • İzpek ile birlikte başlattığınız örnek teşkil eden ve misyon yönünden oldukça güzel bir proje başladı. Proje hakkında daha detaylı bilgiyi- hikayeyi okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?

 

Diğer şehirlere nazaran daha az olsa da İzmir’de tiyatroya gitmeyen birçok insan var. Sahne Tozu Tiyatrosu olarak biz birkaç kere ücretsiz oyun oynamayı denedik. Fakat süreklilik sağlayamadık. Yıllardır sürekliliğini sağlamak istediğimiz ücretsiz tiyatro günleri projemizi İZPEK’e sunduk. İZPEK yönetim kurulu başkanı Özay İpek ve yönetim kurulu başkan yardımcısı Hasan İpek projemize çok sıcak baktılar. Tiyatroyu daha çok seyirci ile buluşturabileceğimiz Sahne Tozu Tiyatrosu İZPEK tiyatro günleri projemiz 18 Ocak 2018 tarihinde başlamış oldu. İzpek’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

  • Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Oyuna gelmek isteyen seyircilerimiz oyun günü saat 18.00’den itibaren gişemizden davetiyelerini alabilirler. Sosyal medya hesaplarımızdan ve internet sitemizden oyun programımızı takip edebilirler. Üç hafta daha Kamp 17 ile devam edeceğiz. İzmir halkını bekliyoruz.

İzmir- İN’ de bu hafta!

Konserler

Bostanlı Suat Taşer’ de 25 Ocak Yeni Türkü, 26 Ocak Gökhan Türkmen, 29 Ocak Ahmet Aslan konserleri

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 26 Ocak Şef: Antonio Pirolli Solist: Önder Baloğlu (Keman) konseri

İzmir Dernekleri Konfederasyonu Türk Müziği Konseri 27 Ocak’ ta İsmet İnönü Sanat Merkezi’ nde ve hepiniz davetlimizsiniz. :)

7 Bilgeler’ de 27 Ocak Mehmet Güreli konseri

Hayal Kahvesi Optimum’da 26 Ocak Çağatay Akman, 27 Ocak Manga konserleri

Ooze Venue’ de 26 Ocak Hayko Cepkin- Vega, 27 Ocak Hakan Altun konserleri

Kaya Thermal Hotel İzmir’ de 27 Ocak Yıldız Tilbe ve Seccad Mehmedi Galası olacak.

Bios Bar’ da 26 Ocak Necati ve Saykolar konseri var.

Müzisyen ve gezgin Aura Cali de 27 Ocak’ ta İz Performance’ de olacak

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’ nde, Camerata İstanbul Wind Quintet Konseri  29 Ocak’ ta.

Sergiler

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde 31 Ocak tarihine kadar heykeltraş Leyla Sertbaş’ ın “Anadolu Kraliçeleri: Kalkolitikten Milenyuma” heykel sergisini gezebilirsiniz.

İzmir Artlens Görsel Kültür ve Fotoğraf Atölyesi, 2017 ‘ nin sonlarında başlayan “Sanat Projesi” isimli atölye çalışmalarını sergiliyor. Farklı meslek ve yaş gruplarından oluşan 18 kişinin 4 aylık eğitim sürecine ait çalışmalar “Böyle Bir Şey Olabilir Mi?” isimli sergide! Sergiyi 26 Ocak- 7 Şubat tarihlerinde K2 Güncel Sanat Merkezi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Hamza Rüstem Fotoğraf Evi Müzesi’ nde, Hamza Rüstem’ in torunu Mert Rüstem’ in koleksiyonunda yer alan fatoğrafların sergilendiği “Anılarda Karşıyaka” sergisini 8 Şubat’a kadar gezebilirsiniz.

Agora Alışveriş Merkezi’ nde, ülkemizin en büyük tarihi Mendil Koleksiyonu sergisi olacak. H. Oğuz Aydemir’ in koleksiyonundan seçmelerin yer aldığı “Mendillerdeki Tarih- Üç Kıta, İki Yüzyıl” isimli sergi 26 Ocak- 5 Şubat tarihleri arasında.

İzmir Doğa Fotoğrafçıları Topluluğu’nun “10. Geleneksel Karma Fotoğraf Sergisi“ 23 Ocak- 10 Şubat tarihleri arasında Konak Pier AVM’ de.

Litvanya Cumhuriyeti’ nin 100. Kuruluş yıldönümü sebebiyle hazırlanan “Kağıdın Sanata Dönüşümü” isimli sergiyi 28 Ocak’ a kadar Ege Bölgesi Sanayi Odası’ nda ziyaret edebilirsiniz.

Vizyondakiler

Sevgisiz (Dram)

Adı Aşk (Dram)

Hafıza (Bilimkurgu- Dram)

Labirent: Son İsyan (Bilimkurgu- Macera)

Ölümlü Dünya (Komedi- Aksiyon)

Ayı Kardeşler: Fantastik Dünyalar (Animasyon)

Bu hafta vizyonda!

Yeniden Sinematek 2017 etkinlikleri kapsamında “Gösteri İnsanları” filmi 26 Ocak’ta İzmir Sanat’ta gösterilecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Sinema Salonu’ nda  “Umudun Öteki Yüzü” filmini 25 Ocak tarihinde izleyebilirsiniz.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları kapsamında “ Sarı Sıcak” filmi 24 Ocak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde. Film sonunda yönetmen Fikret Seyhan ile söyleşi olacak. Bu hafta da hatırlatalım.

Fransız Kültür Merkezi’nde 30 Ocak’ta “Djam” filminin gösterimi olacak.

Alsancak Karanlık Oda’ da 24 Ocak’ ta, 2015 Cannes Film Festivali’ nde “Belirli Bir Bakış Bölümü- Jüri Özel Ödülü“ almış “Toprağın Tuzu” belgesel filminin gösterimi olacak. Gösterim ücretsiz olacak.

Otuzbeslik.com ve Birikim Atölyesi’nin düzenlediği “Alternatif Kısa” film etkinliğinin üçüncüsü 26 Ocak’ta Fransız Kültür Merkezi’nde.  

İyi dost

Ulaş Özdemir’ in “Senden Gayrı Aşık mı Yoktur- 20. Yüzyıl Aşık Portreleri” kitabı bu haftaki önerilerimiz arasında. Bu kitapta 20. Yüzyıl aşıklarını daha yakından tanıyor, onların türkülerinin kimler tarafından da söylendiğini okuyor, Halk müziğini ve aşıklar geleneğini öğreniyoruz.

Gezgin Ali Eriç, kendi aracıyla ilk kıta aşırı seyahatini Afrika’ ya yaptı ve benzersiz yolculuğunun anılarını “Tur Afrika” isimli kitabında yazdı.

Levent Cantek’ in, 1951’ de kardeşinin intiharı ile Ankara’ ya gelen bir İstanbullunun hikayesini anlatan “1951” kitabı tavsiyelerimiz arasında. Kitaptaki çizimler Sefa Sofuoğlu’ na ait.

Tiyatro

Kuzgini Sanat Cafe- 25 Ocak Ayhan Taş ile stand up, söyleşi ve doğaçlama atölyesi

Han Tiyatrosu- 25- 26- 31 Ocak “Memleket İsterim”

Sahne Terminal-  25 Ocak “Ferhad İle Şirin”, 26 Ocak “Akçaburgazlı Yekta”, 27 Ocak “Dünyanın En Güzel Arabistanı”, 30 Ocak “Ophelia’ nın Hamleti”

Sahne Tozu Tiyatrosu- 26- 27- 28 Ocak “Yedi Kocalı Hürmüz”, 31 Ocak “Bir Daha Çal SAM” ve Ocak ayı boyunca her Cumartesi “Kül Kedisi” Çocuk Oyunu

Tiyatro Salt- 26- 27 Ocak “İtirazım Var Masallara”

Tiyatro Kalemi- 27 Ocak “Kıpti Kumpanya”

Bostanlı Suat Taşer- 27 Ocak “Azizname”, 30 Ocak Müjdat Gezen Tiyatrosu “Artiz Mektebi”, 31 Ocak “Ayrılık”, 27 Ocak “Kare Takımı Dodoki’ ye Karşı” (Çocuk Oyunu)

Sabancı Kültür Sarayı- 30 Ocak “Göçmenleeeer”

Opera- Bale

İzmir Devlet Opera ve Balesi’ nde 25- 27 Ocak “Mevlana’nın Çağrısı” (Bale)

Opus Kitap Atölye Alsancak’ ta 31 Ocak tarihinden itibaren 13 hafta boyunca (31 Ocak- 25 Nisan) her Çarşamba dünya sahnelerinde sahnelenmiş en gözde operaların büyük perdede ve HI-FI ses sistemiyle gösterimi, sunumu ve açıklamaları olacak. Yani kaçırmasak iyi olur bence.

Duyuru!

Ünal Ersözlü “Dört Gün Buda Üç Gün Zorba” isimli kitabı için 25 Ocak’ta İzmir Sanat’ ta imza günü düzenliyor. Etkinliğe ayrıca Doğan Hızlan, Ülkü Tamer, Hıncal Uluç katılacak ve sunuculuğunu da Volkan Severcan yapacak.

Opus Kitap Atölye Alsancak’ ta 26 Ocak’ ta Yavuz Daloğlu’ nun “II. Abdülhamid Dönemi- Osmanlı Matbuatı’ndan 101 Pare Karikatür ve İllüstrasyon” isimli kitabın tanıtımı ve imza günü olacak.

Çok Sevdim

Britanya’da hükümet yalnızlıkla mücadele etmek amacıyla bakanlık kurmuş. “Yalnızlıktan Sorumlu Bakanlık” ülkede yalnızlıkla mücadele etmek adına geniş kapsamlı stratejiler belirlemek için çalışacakmış.

Belki bizim ülkemizde de böyle bir bakanlık kurulur düşüncesini çok sevdim. 

El sallayan sarı kafa emojisi.

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz