MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarihi Sınav!
Fatih YAPAR
YAZARLAR
10 Nisan 2018 Salı

Tarihi Sınav!

İzmir’in asırlık Ticaret Odası başkanını seçiyor

Bir yanda koltukta çeyrek asrı devirmiş mevcut başkan Ekrem Demirtaş diğer yanda kentin yakından tanıdığı bir isim olan Mahmut Özgener var.

Demirtaş’ın koltuktaki mazisi neredeyse odanın tarihi(!) kadar var ama Özgener’in İzmir ile diyaloğu da sadece adaylıkla ilgili bir süreci kapsamıyor!

Örnek vermek gerekirse Özgener, İzmir'de 1963-1973 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapan ve "Asfalt Osman" adıyla ünlenen Osman Kibar’ın torunu.

Tütün denilince akla gelen merhum Esin Özgener’in oğlu ve halen kendisi Ege Tütün ve Tütün Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor. Bir süre Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekilliği görevini de yaptı.

Özgener’in futbol tutkusunu bilmeyen yok!

Altay Spor Kulübü ile özdeşleşmiş olan Özgener Ailesi’nin ferdi Mahmut Özgener Türkiye Futbol Federasyonu’nun Genel Başkanlığını da yaptı.

Gelelim İzmir’e…

Kenti uluslararası alanda Dünya kategorisine sokacağına inandığımız fakat kazanamadığımız EXPO 2015 ve 2020 süreçlerinde de kendisini gördük. Bizzat 2020 EXPO’sunun çalışmalarını Yürütme Kurulu Başkanı sıfatıyla idare de etti.

Özgener, İzmir’in tanınmış sanayicilerinden Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu eski Başkanı Kemal Çolakoğlu’nun da damadı.

Tüm bunları neden saydım, neden anlattım?

Çünkü yarışın başından bu yana İZTO seçimleri, siyasetin gölgesinde yapılıyor. Özgener’in için “AK Parti’nin 2019 olası Büyükşehir Adayı” söylemleriyle başlayan girişimler ciddi anlamda vücut buldu. Özgener, “girdiğim hiçbir işi yarım bırakmadım, başkan olduktan sonra da belediye başkanlığı için burayı bırakmayacağım” dese de karışık atmosferde durum aleyhine kullanıldı.

Peki gerçekten durum böyle miydi?

Sadece Özgener’in destekçileri mi siyasiydi?

Tabi ki hayır!

Çünkü Ekrem Demirtaş’ın da siyasi olarak ciddi destekçileri vardı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu fiili olarak sahada olmasa da gönlünde yatan aslanın Özgener olmadığını tüm kamuoyu biliyor. Bu arada Demirtaş’ın sahada çalışan ve listesinde yer alan en önemli isimlerin başında CHP İzmir eski İl Başkanı Ali Engin yer alıyor. Engin, kampanya boyunca belediye başkanlarını ziyaret ettiğini, parti yöneticileriyle temaslarda bulunduğunu, ilçelerde ciddi çalışmalar yaptığını zaten hiç saklamadı.

O zaman, “seçimlere siyaset bulaştırdı” diyerek her iki tarafın da birbirini suçlamasına gerek yok. Çünkü işin doğası, yapısı gereği zaten kentin genelini ilgilendiren bir durum olduğu için siyaset bulaşıyor.

Salı günü yapılan Gaziemir Fuar Alanı’nda her şey ortaya çıktı. Çünkü kimin kimi desteklediği, nerelerde çalıştığı salonda belli oldu. Arka plan çalışanların, rengi gri olanların tarafı belli oldu.

Bundan sonra apaçık bir süreçle seçimin kesin galibi belli olacak!

Gelelim seçimin sonuçlarına… İzmir Ticaret Odası’nın 79 komitesinden toplam 175 meclis üyesi çıkıyor.  Sandıktan hem Demirtaş hem de Özgener meclis üyesi olarak çıktığına göre asıl kozlar meclis üyelerinin oylarını kullanacağı başkanlık seçiminde paylaşılacak.

Resmi olmayan sonuçlara göre Özgener, 79 komitenin 65’inde yarışı kazandı. Bu da 175 meclis üyesinin 130-140’ının kendisine çalışması demek. Genel olarak bakıldığında meclisin yüzde 50’sinde komitelerin ise yüzde 80’inde isimler/şirketler değişti. Kime oy verecekleri belli olmasa bile değişimin tabandan geldiği de bir gerçek.

Çünkü İzmir’in ticaret hayatı değişim istiyor!

Bu arada Demirtaş’ın sıcağı sıcağına kamuoyuna yaptığı, “Ben daha önce de böyle süreçler yaşadım. Zorlu geçti ama kazandım” diyerek iddialı bir çıkışı oldu.  Sadece hizmet binasına 75 milyon TL para harcayan, Ekonomi Üniversitesi gibi bir insan kaynağını kontrol eden, vakfılar, şirketler ve gayrimenkullerle birlikte önemli bir ekonomik gücü başkan sıfatıyla elinde bulunduran Demirtaş’ın bu savaşı kazanmak için neler yapacağını bilmeyen yok.

Bu yüzden Özgener’in asıl zorlu mücadelesi ve savaşı yeni başlıyor. Seçimler konusunda deneyimli olan Özgener’in ilk yapması gereken şey de kendisi adına saha çalışmaları yapan siyasi isimleri frenlemek. İlk aşamanın zafer sarhoşluğu ile telefonlarına sarılan birçok ismin kutlama mesajları, kamuoyuna yansıyan çalışmaları taş değil takoz görevi üstleniyor. 

Bu arada seçimler demişken “Ne İsa’ya ne de Musa’ya” bir tavır ile kendi adaylarını çıkartacaklarını açıklayan Ortak Akıl Grubu da komitelerdeki sonuçlardan memnun değil.  Tam 78 meclis üyesi desteğiyle yola çıktıklarını açıklayan bu grubun elindeki sayı seçimdeki değişimle birlikte 3-5’e kadar düşmüş durumda.  Büyük bölümü Demirtaş’a çalışsa da içlerinde Özgener’in de destek aldığı isimler var.  Siyasette “ortada durmanın” ticarette de bir anlam ifade etmediği Ortak Akıl Hareketi’nin durumuyla tescillenmiş oldu.

Son olarak Özgener’in yanında sadece AK Partili kimliğiyle ön planda olan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır yok. Mesela uzun yıllar CHP’de yöneticilik yapmış Yalçın Erdoğan, Mustafa İduğ, Mert Pala, İlhan Açan, Cemal Elmasoğlu, Selami Özpoyraz gibi isimler var. Birçok CHP’li ve AK Parti karşıtı isim sadece “değişim” istediği için safını belli etmiş durumda.

Kısaca, dananın kuyruğunun kopmasına çok az bir süre kaldı. Bekleyip göreceğiz…

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Darısı
 11 Nisan 2018 Çarşamba 09:37
Darısı Aziz beyin başına.
 
 10 Nisan 2018 Salı 22:45
Kim Ali engini dinler Engin eski gücünü kaybetmiş.
 İbrahim cengiz
 10 Nisan 2018 Salı 22:31
Sayin yazar türkiye sadece ak parti üzerinden dönmuyor bu anlamda chp pe var iy parti var saadet var diyer partiler zaten ak partili ama sizin amacınız ne ben ukur olarak bunu anlamak istiyorum saygılarimla ibrahim cengiz
 Darısı
 10 Nisan 2018 Salı 21:44
Darısı 2019 seçimlerinde iktidarın değişimine olsun.Zira uzun yıllar bir yeri yönetenler vatandaşın halini anlamıyor.Kimse bulunmaz hint kumaşı değildir, insanlar kimseyede mecbur değildir.
 
 10 Nisan 2018 Salı 20:36
ekrem demirtas gitmeli. Degişim sart. İnsallah 2019 da da büyüksehirde değişim olacak. İzmir üzerindeki ölü topragını atıp ufkunu yükseltmeli. Eskilere ragbet olsa bit pazarına nur yagar.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz