MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güvende değiliz
Tayfun MARO
YAZARLAR
10 Mart 2023 Cuma

Güvende değiliz

Gazetede bir haber okumuştum; Dünyanın en korkulan mafya babasıymış… Yüzünü kimse bilmiyormuş… İşlediği cinayetlerle bir mezarlığı tek başına doldurduğunu söyleyerek devletle dalga geçmiş… Otuz yıldır yakalanamıyormuş falan…

Bu haberi okuyunca o mafya liderinden değil ama ülkeleri yönetenlerden, siyasi liderlerden, uluslararası sistemin patronlarından iyice korktum.

Çünkü asıl korkulması gerekenler, Dünya’ya hükmeden efendilerdir. Bir mafya babası otuz yıl boyunca yakalanmadan suç işleyebiliyorsa ya efendiler devleti yönetemediğindendir ya da suç işlenmesine göz yumulduğundandır.

Dünya’da güvende değiliz. Bunun nedeni de suç çeteleri değil, onların yaşamasına izin veren yönetimlerdir.

İktidara gelen gruplar belli sermaye gruplarını temsil ederler; genellikle de devlet aygıtını kullanarak kendilerine bağlı sermaye grupları oluşturma yoluna giderler. Ve bu çatışmalı durum zaman zaman güvenlik sorunlarına yol açar.

Bir başka çetrefil sorun da ülkede sermaye yetersizliğinden kaynaklanan krizleri aşmak için başvurulan netameli yolların getirdiği güvenlik sorunudur.

Daha çok gelişmekte olan ülkelerde başvurulan bu yollardan edinilen para o ülkeyi sistemde tutarken yarattığı sorunlar bir zaman sonra yönetilemez hale gelir. Böylesi sorunların aşılmasında en etkili yol, askeri vesayet olagelmiştir. Devlet yönetilemez duruma gelince asker göreve çağrılır. Kimi zaman da arızalı liderler ortadan kaldırılır. Kaddafi’nin, Saddam’ın başına gelenler gibi…

Yanı sıra, uluslararası sistemde, daha ziyade periferideki ülkeleri kontrol altında tutmak için bazı örgütler kullanılır ve bu örgütlerin finansmanı yasa dışı yöntemlerle sağlanır. Ancak bu yöntemler, zaman içinde mutlaka istenmedik sonuçlar doğuruyor. Büyük efendiler de bu sonuçları ortadan kaldırmak için gereğini yapıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde, yönetenler, ülkenin Kapitalist sistemde barınmasını sağlayacak yeterli sermaye birikimini arka sokaklarda halledince zuhur eden yeni güç dengeleri, büyük efendileri zamanla rahatsız etmeye başlar. Bu durumda, suç dosyası kabaran ülkelerde eller yıkanır.

İşte tam olarak bu zaman diliminde, popüler Mafya elemanlarıyla tanışıyoruz. Muhtemelen son kullanma tarihleri dolmuştur. Yoksa deşifre etmezler.

İşte, yaratılan o hengamede duyurulan gerçekler, büyük efendilerin küçük efendilere verdiği ayardır. “Ayağını denk al!” mesajıdır. Ve yakında, eller yıkanacak, demektir.

Doğu Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar, Ortadoğu tam bir Gayya Kuyusu.

Doğu-Batı ekseninde gerilen Türkiye’nin başına bakalım ne işler açacaklar?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz