MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yüce gönüllülük
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
24 Ekim 2018 Çarşamba

Yüce gönüllülük

“Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak her şey.” Sait Faik Abasıyanık

Geçen hafta bir grup İzmirli Atatürkçü kadının köy köy kütüphane kurma seferberliğini anlatmıştım. Daha önceki aylarda da Sudan’ın bir köyüne su götüren Ayşen ve Ahmet çiftini konu etmiştim. Afrika’da pahalı Safarilere gidip bunun sosyal medyada gösterişini yapmak yerine ülkemize veya Afrika’nın yoksul, sömürülen ülkelerine iyi kalpleriyle bir şekilde el uzatan tüm toplumsal emekleri paylaşmanın gerekliliğine inanıyorum. Paylaştıkça çoğalacak yüce gönüllük… 

Bu hafta da, Kenya’daki yetimlerin kaldığı bir çocuk yuvasına gönüllü gidip çalışacak bir dostumu, çocukluk arkadaşımı burada sizlerle paylaşmak istiyorum.  Yüce gönüllü arkadaşım Diana Deniz Noonan anlatıyor, ben onun sözlerini burada sizlere aktarıyorum:

“UNİCEF verilerine göre dünyada 153 milyon yetim çocuk var. Keşke her biri güven içinde büyüyebileceği bir aileye kavuşsa, başları okşansa, sevildiklerini tüm varlıklarıyla hissetseler... Çocuk olabilseler, en masum halleriyle...

Ocak 2019’ da Kenya’nın Mombasa şehrindeki bir yetimhanede 5 hafta gönüllü olarak çalışmaya gidiyorum. Çok mutluyum ve bunu büyük bir şans olarak görüyorum.  Şanslıyım, çünkü çok zenginim... Zenginim çünkü kalbimde dolup taşan bir insan sevgisi ve yaşam tutkusu var. Ama aynı zamanda 153 milyon çocuğa sımsıkı sarılamamanın hüznü...

Biz çocukluğumuzu doya doya yaşayabildik. Tabii ki zor günlerimiz de oldu ama her zaman yaraları saracak birileri vardı etrafımızda. Paylaştık hep,  çünkü öyle gördük. Okul yıllarında da bizi doğru yönlendiren öğretmenlerimizle  (ACI ’78) bu paylaşımlar arttı; huzur- evlerine, yetimhanelere, köylere gittik her fırsatta.

Peki, insan bir çocuğa sarılmak için neden 7.656 km uzağa uçar? Çünkü bir hayali gerçekleştirmek için 40 yıl beklerseniz uzaklar yakın oluveriyormuş!

35 sene eğitim hayatının içinde olmak bana sınıf dışında da öğrencilerimle birlikte nice güzel çalışmalar yapma imkanı sundu: Güneydoğu’ da yaz okulu, sokak çocuklarıyla birebir çalışma gibi. Ama Afrika’ da çocuklara destek olma hayalime hiçbir zaman ne vaktim, ne de bütçem uygun oldu. Kızım Cansu beni yüreklendirince oturdum hayallerimle baş başa- bir kahve, bir bilgisayar ve karşıma IVHQ çıkıverdi! 

Yeni Zelanda merkezli bu kuruluşu hiç duymamıştım, ancak sonraki günlerde yaptığımız yazışmalar gösterdi ki şansıma çok doğru bir adım olmuş. IVHQ ile bugüne dek 40 ülkede 95.000’ e yakın gönüllünün farklı alanlarda çalışmalarına imkan sağlanmış. Ancak gönüllülük, hele bu kadar uzak bir yerde olunca, oldukça masraflı. En büyük masraf uçak bileti, sonra kuruluşa kayıt ve orada 1.5 ay yaşam parası için yatırılan ücret, aşılar, seyahat sigortası, vizeler vs. Bu iş gönüllü olduğu için onlar bir ödeme yapmıyor. Masrafların tümünü üstlenmek gerekiyor. Sevgili yeğenim Can Gümüş sağ olsun uçak biletimi aldı.  Geri kalan masrafları yaptığım çeviri bedellerinden karşıladım.

Ve sıra geldi yetimhanedeki çocuklar için para biriktirmeye ki bu da FUND and SEEK hesabı oluşturarak gerçekleşti. Tamamıyla güvenli ve yasal bir bağış yapma imkanı sunuyor, üstelik işlem çok kolay.  Şu ana kadar çocukların yaklaşık 1700 doları birikti. Hedef Ocak ortasına kadar 5000 dolar toplanması;  bu paranın tümü çocukların ve yetimhanenin acil ihtiyaçları için kullanılacak ve de katkıda bulunanlarla gelişmeler paylaşılacak.

Bütçenizi zorlamadan yapacağınız her katkı çok değerli.

https://www.fundandseek.com/kenyasmiles  

“O çocuklara benim de kalbimde yer var!” diyenler- Sağ olun, var olun!  Tüm dünya çocuklarının yüzlerinin gülmesi dileğiyle...”

diyerek Deniz Noonan sözlerine son veriyor. Hep birlikte ona buradan el vermek bize düşüyor. Bu güzel yardımların her an artması dileğiyle, sevgili “Dodo”muza başarılar diliyoruz… 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mesude Öney
 24 Ekim 2018 Çarşamba 22:30
İyiki bu güzel gönüllü insanlar var. Dünyada böylece bir denge kuruluyor. Emeğinize sağlıkDiana Deniz
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz