MENÜ
İzmir 19°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kılıçdaroğlu, Soyer’in adaylığını neden açıkladı?
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
19 Ekim 2023 Perşembe

Kılıçdaroğlu, Soyer’in adaylığını neden açıkladı?

İl kongrelerinin tamamlanmasının ardından CHP içinde ipi Kılıçdaroğlu’nun mu değişim ekibinin adayı Özel’in mi göğüsleyeceği belirsiz. Delegeler yakın markaj altında… Gerek Kılıçdaroğlu ekibi gerek Özel ekibi yeni destekçiler bulmak ve kendilerini destekleyen illerde delege kaybına uğramamak adına sıkı çalışıyor. Bir satranç tahtası var ve iki isim hamlelerini yapıyor.

Dün ise Kemal Kılıçdaroğlu İzmirli iş insanlarından oluşan heyetin yaptığı ziyarette gelen soru üzerine “adayımız Tunç Soyer’dir” diyerek satranç masasında yeni bir hamle yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun adaylığını önden hatta miting meydanında kol kaldırarak açıklayan Kılıçdaroğlu’nun Soyer’in adaylığını iş dünyasından bazı isimlerin katıldığı mini bir ziyarette duyurması ise oldukça ilginç ve biraz da aceleci…

Peki bu aceleciliğin nedenleri ne?

Sıralarsak;

-İstanbul İl Kongresi’nin ardından Kılıçdaroğlu ekibinde Türkiye genelinde bir tedirginlik meydana geldi. İmamoğlu ve Özel ekibi İstanbul’u kazanınca Kılıçdaroğlu destekçileri arasında ciddi soru işaretleri oluşmaya başladı. 56 kişilik İzmir delegasyonunda da hareketlenme başladı.

-Soyer’e yakın bazı isimler Soyer’in Kılıçdaroğlu lehine yaptığı açıklamayı erken bulmaktaydı. Çünkü bu durum Özgür Özel ile kapıların kapatılması anlamına da gelmekteydi. 56 delegenin 55’inin katılımı ile bir kahvaltı yapıldı ve Kılıçdaroğlu’na ‘yanındayız’ mesajı verilmişti. İstanbul İl Kongresi sonrası ise hava hızla değişti.

-Özgür Özel ekibi, İstanbul Kongresi sonrası İzmir ziyaretlerini sıklaştırdı. Özel ekibine İzmir’den milletvekilleri Deniz Yücel, Murat Bakan, Gökçe Gökçen açık destek veriyor ve bazı milletvekillerinin de değişim ekibiyle sıcak teması biliniyor. Özel ekibi delegasyondan da bazı isimlerle sıcak temas sağladı, toplantılar yapılıp yemekler yenildi. Ve bu da desteğini en baştan Kılıçdaroğlu lehine açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nu tedirgin etti. Diğer yandan Cemil Tugay’ın SonSöz TV programında değişim ekibine destekleyecek isimlerinin sayısının artacağını açıklaması sonrası Aslanoğlu’nun hızlıca Karşıyaka’daki 5 delege ile toplantı yapması ve delegelerle birlik poz vermesi de yaşanan tedirginliğin fotoğrafıydı.

-Yapılan görüşmelerin ardından Özel ekibi 56 kişilik İzmir delegasyondan 15’inin oyunun alınabileceği noktasında Özgür Özel’e bir rapor hazırladı. Ülke genelinde ise değişim grubunun sekretaryasının ana merkez üssü ise İstanbul… Tüm illerden gelen bilgilerin toplandığı network’ün başında ise partide genel sekreterlik görevi yapan, İzmir eski milletvekili Selin Sayek Böke bulunuyor. Değişim ekibinin kazanması durumunda Selin Sayek Böke’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda Özgür Özel ile mutabakat sağladığı belirtiliyor.

-15 delegenin kaybedilme ihtimaline karşı ise bu kez genel merkez bir hamle yapmaya zorlandı ve Kılıçdaroğlu acil butonuna bastı. Kılıçdaroğlu yaptığı adaylık hamlesiyle İzmir delegasyonuna hakim olan Soyer ve Aslanoğlu’nun durumdan etkilenmesini engellemeye çalışmak için önemli bir adım attı. Kılıçdaroğlu ayrıca İzmir delegasyonunda olası kaybı ya da delegelerin serbest bırakılmasının önüne de bu hamle ile geçmiş oldu.

Kısacası, Kılıçdaroğlu, İzmir kurultay delegelerinde hakimiyeti olan Soyer ve Aslanoğlu ekibini kurultayda yanında tutmak istiyor ve satrançtaki hamlesini gücünü korumak adına yapıyor.

BİR DİĞER HAMLE; AHMET AKIN
Bir diğer konu ise Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın İzmir adaylığı konusu idi. Neredeyse haftada 3 gün İzmir’de olan Akın’ın ilçe belediyelerinin faaliyetlerini yakınen takip ettiği aktarılsa da Akın’ın İzmir adaylığı için ilgisi olduğu konusu da bulunmaktaydı. Kılıçdaroğlu ise “kendisini Balıkesir adayı olarak düşünüyoruz. İzmirliler kesinlikle yazılanlara inanmasın” diyerek Soyer’in adaylığını güçlendiren bir adım daha atmış oldu.

Diğer yandan Akın’ın İzmir temasları sürüyor. Akın’ın önümüzdeki haftalarda CHP’nin iktidar olduğu ve seçimin hassas olduğu bölgeler olan İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya gibi illere ne sıklıkla gidip gitmeyeceğini önümüzdeki günlerde izleyerek göreceğiz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 23 Ekim 2023 Pazartesi 21:24
Hah işte bunlar tam Timisi Partisi emareleri...
 bezgin bekir
 23 Ekim 2023 Pazartesi 10:19
priştinanın vefatından sonra her dönem yüzde 49 adaylık şansıyla son anda kaybeden abdül batur son gelişmelerden ibb adayı olarak açıklanacak. ne zaman mı? kurultaydan sonra...
 Lombak-Liman göründü Kaptan
 21 Ekim 2023 Cumartesi 12:36
Benim gibi Y-CHP'ye dışarıdan bakanlar şunu merak ediyor. KK madem Y-Chp adlı ABD bandrallı gemiyi güvenli limana yerel seçimden sonra yanaştıracak, acaba neden hala kulis yapıyor ve delege tavlamaya çalışıyor. KK bu haliyle daha çok hız teknesini son sürat kayalıklara süren Kamikaze İnsanlı Deniz Aracına benziyor. Ha ben bunu olumlu görüyorum. Çünkü CHP'nin fabrika ayarlarına dönmesi için Türk bandrallı olması gerekiyor. Bu da ÖÖ ile mümkün değil. ÖÖ ABD bandrallı geminin bayrağını devralmaya talip. Ancak radikal bir intihar ile belki Türk bandralına geçiş mümkün olabilir...
 Abdullah
 20 Ekim 2023 Cuma 19:08
İzmir gibi bir kent Kılıçdaroğlu'nu hala nasıl destekler aklım almıyor, hayal kırıklığına uğradım
 Tansel
 20 Ekim 2023 Cuma 11:08
Tunç Soyer oldukça başarılı ve İzmirli tarafından seviliyor. Tekrar aday olacak ve kazanacak.
 Nazmi Güler
 20 Ekim 2023 Cuma 09:59
Kılıçdaroğlu bu kongreyi alsa seçimlerden sonraki hezimeti nasıl karşılayacak onu bilemiyorum. Tunç Beyin desteğine karşılık izmirin en vizyonsuz adamını yine aday edecek. Sandığa gitmeyen çok CHP li olacaktır.
 Ayşe
 20 Ekim 2023 Cuma 09:26
İZmirli chp den kurtulmalı..yoksa yandık!!
 kaynak?
 20 Ekim 2023 Cuma 01:05
Tunç Soyer'in İzmirliler tarafından kabul görmediğini kim, neye dayanarak söylüyor? Kocaoğlu da çok eleştiriliyordu, 15 yıl yönetti. Kişisel görüşlerinizi genel gibi yazmaktan vazgeçin. Soyer zayıf, Özlale mi güçlü aday? Sokağa çıksa kim tanıyacak? Seçilirse kuş mu konduracak? Kim seçilirse seçilsin zaten bütçe belli, herkes hayal aleminde geziyor.
 Yavuz
 20 Ekim 2023 Cuma 00:58
Seçimi kaybetmek istiyorsa Tunç soyer aday olur, ben oy vermem
 
 19 Ekim 2023 Perşembe 22:23
yazık gerçekten yazık biz izmirliler bunu hak etmiyoruz. biz daha kötüsünü hak ediyoruz genel seçimlerde yapamadığımızı gördüğümüz hezimeti yerelde de görmek için elimizden geleni yapıyoruz işte bu yüzden biz daha kötüsünü hak ediyoruz inşallah bu seçimde partiye değilde iş yapacak gerçekten izmir için çalışacak kişiyi kazandırırız izmir tunç u hak etmiyor
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz